Det roligste rum – Soveværelset

Vi tilbringer meget tid i vores soveværelse- dog oftest med lukkede øjne. Det er det rum, hvor vi skal finde hvile og lade op. Her er lidt ideer til hvordan du kan skabe den ro i rummet.

 

 • FARVERNE

Der er forsket en del i farvers betydning for søvnen og her er der ikke en endelig facitliste men noget tyder på at de kølige farver som blå, grøn og de matte farver giver mest ro.

Farver som rød, gul, lilla, pink og orange kan virke for energifyldte til et rum hvor man skal kunne falde til ro.

Du kan vælge at dine farver skal være på tekstiler som gardiner, puder, sengetøj, sengetæppet, gulvtæppe eller på billeder og lamper. Hold dig gerne inden for max tre farver plus sort, hvid eller grå (som er neutrale) For at få det optimale rolige rum (som man kender fra hotelværelser) kan du med fordel vælge en farve og bruge den i forskellige toner/nuancer.

Som her på disse billeder:

Du kan også skabe god kontrast og ro i rummet ved hjælp af farver på væggene.

 • Vægfarve

Det er ikke ligegyldigt hvilke vægge, du vælger at give en farve. Du kan sagtens male alle vægge i dit soveværelse, da du på den måde opnår en måske ønsket “hulestemning” i rummet. Men holder du af et lyst rum, skal du passe på med en for tonet farve, hold dig enten til at male en enkelt væg eller alle vægge med en pastel farve i hele rummet.

Hvis du vil nøjes med én væg, plejer Mette at vælge den væg, der skal have farve ved at se på rummets dimensioner. Er det et aflangt rum, vil det give god mening at give den korteste væg en farve for at “samle” rummet og gøre det optisk kortere. Her under ses to indretnings tegninger af samme kvadratisk soveværelse.

Her er to eksempler på vægfarvning.

1. Her er det oplagte valg af én væg med farve, bag sengegavlen, da det er den væg man ser, når man træder ind i rummet og den væg som skal give kontrast til den hvide seng. Her er kommoden malet i samme farvekode for at skabe ro for øjet i det lille rum.

2. Her er alle vægge farvet, det kan skabe lidt mere “hulestemning” og en god ro med den samme overflade på alle vægge i det lille rum.

 • Farver giver en stemning

Du kan opnå rigtig meget stil og stemning i dit soveværelse ved at tilføre farve på væggene. Her kan du se et før- og efterbillede af samme soveværelse før- og efter en enkelt væg (bag sengegavlen) har fået en farve. Her er der valgt en varm farve i typen kalkmaling fra Jotun Minerals. Puderne og sengetæppet er valgt i samme nuance som vægfarven for at skabe sammenhæng.

EFTER – Ny vægfarve bag sengegavlen skaber kontrast og dybde til rummet.
Det smalle rum giver ikke meget plads til sengeborde, derfor har vi udnyttet pladsen bag sengegavlen.

En tommelfingerregel man kan bruge, når man vælger farver, er at det skal være tre farver, som ikke ligger direkte overfor hinanden i farve -cirklen.  Farver som ligger overfor hinanden i farvecirklen kaldes komplementærfarver og de er stik modsatte hinanden. Derfor skaber komplementærfarverne en dynamik i et rum, som ikke giver den balance og ro, man ofte ønsker i soveværelset. Vælg derfor hellere farver på samme side af farvecirklen.

Omvendt er det også fint med en enkelt farve, som bryder lidt. Her på billedet er det den blå farve, der giver fin kontrast til de varme farver. Grønne farver ville her være give uro sammen med de rødlige farver, da grøn er den farve, der ligger stik modsat rød, i forhold til farvecirklen.

 

 • Lange gardiner

I et soveværelse er det ofte rarest og mest praktisk med gardiner der lukker lyset ude. Her er mørklægningsgardiner f.eks. som et enkelt rullegardin en fin løsning. Ønsker man en mere luksuriøs stil, kan man tilføre lange gardiner evt. helt fra loft til gulv. Vælg gerne et gardin der matcher andre farver i rummet eller en neutral farve som grå eller hvid.

Man opnår et fint resultat med både de florlette stoffer eller de tunge, som man ofte bruger på hoteller.

 • Stemning og stil med tapet eller naturlige materialer

 

Du kan nemt sætte dit personlige præg på dit soveværelse ved at vælge en tapet eller en væg  f.eks. bag sengegavlen med træpanel eller rå mursten.

Pas på med for meget der giver sanseindtryk. Hvis du vælger en lidt “vild” væg i dit soveværelse skal du være lidt forsigtig med resten. Hold dig til enkle tekstiler uden mønster, hvis du har valgt en tapet med farver og mønstre på. Find hertil enkle billeder i samme type ramme.

På den måde drukner du ikke indtrykkene i hinanden, det gælder i virkeligheden alle dine rum, men særligt i soveværelset, er det en vigtig regel.

 

 • Minimalisme -med flere funktioner i soveværelset

Soveværelset er sommetider nødt til at have flere funktioner. Måske bor du i en mindre to- værelses lejlighed og har brug for pladsen i soveværelset til kontorplads, motionscyklen eller andet. Det kan sagtens lade sig gøre at skabe ro i dit design alligevel. Sørg for at holde farver og materialevalg ens og minimer pynt og ting, der står fremme. Her har vi illustreret, hvad du kan gøre med f.eks. forhæng, let væg, rumdeler, skydelåger m.m. ved denne tegning. Brug en rumdeler for at skabe ro i rummet, når du skal sove.

Herunder et par eksempler på kontor i soveværelset, hvor det minimalistiske indtryk giver roen.

 • Find oldemors kommode frem og giv kant med noget nyt

 • Brudereglen!

Er en regel Mette har fundet på, da den er nem at huske:-) Det er noget med noget brugt, noget blåt og noget nyt og den er værd at huske, når du indretter:-) Det giver en god balance i dit rum, når du tager noget med sjæl og blander det med en ny lækker lampe eller andet.

 • Det med det blå, handler om at tilføre kontraster. Farve og kontrast er et vigtigt element for at opnå et lækkert rum med en god energi.
 • Vælg det Brugte arvestykke eller loppefund som skal tilføje dit rum noget sjæl
 • og gå derefter på jagt efter noget nyt sammen med en lækker farve, som passer med det, du har valgt.

En god ide, når du indretter, er at starte med at lave et MOODBOARD

Tryk på linket og læs mere om hvordan, du laver et Moodboard. God fornøjelse med dit soveværelse! 

Skulle du have brug for hjælp til det hele, hjælper vi gerne – se vores forskellige indretningsydelser her på siden!

 

 

 

Kontakt

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.